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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  31/01/2017
Data da última atualização:  31/01/2017
Autoria:  WATANABE, R.; FIGUEIREDO, G. C.; SILVA, A. P. da; NEVES, J. C. L.; OLIVEIRA, T. S. de.
Afiliação:  Rafaela Watanabe; Getulio Coutinho Figueiredo; Alvaro Pires da Silva; Júlio César Lima Neves; Teógenes Senna de Oliveira.
Título:  Physical quality of a Luvisol under agroforestry systems in a semi-arid region, Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Soil Research, v. 54, N. 4, p. 430-439, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1071/SR15179
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Agroforestry systems provide many environmental benefits in semi-arid regions; however, trampling by cattle, and agricultural practices, can degrade physical quality of the soil. The aim of this study was to evaluate the degree of compaction and the compression behaviour of a Luvisol after 14 years under agro-silvopastoral (ASP) and silvopastoral systems (SILV), compared with a soil under natural vegetation (NV). We evaluated the degree of soil compactness, compaction index, pre-consolidation pressure, maximum bulk density, critical water content and the stocks of total organic carbon (C), organic matter (OM), C in light organic matter (LOM), and nitrogen (N) in LOM. The results indicated that agroforestry systems change the compressive behaviour of the soil, increasing maximum bulk density (P < 0.05) and reducing critical water content (P < 0.05). Despite the increases in maximum bulk density, changes induced by agroforestry system did not affect the pore space, as shown by similar values for degree of compactness (P > 0.05) under ASP, SILV and NV. This suggests a change in the quality of OM, as evidenced by the lower values for stocks of N in LOM (P < 0.10) and total organic C (P < 0.05) under ASP and SILV, whereas pre-consolidation pressure was unaffected (P > 0.05). After 14 years, the degree of compactness and load-bearing capacity of the soils under ASP and SILV had not increased, being suitable for plant growth. After 14 years of agroforestry land use (in si... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agrosilvopastoral systems; Brasil; Capacidade de suporte de carga; Carga animal; Load-bearing capacity; Pisoteio animal; Semiárido; Sistema agroflorestal; Sistema agrosilvopastoril; Sistema silvopastoril; Soil chemicophysical properties; Soil physical quality; Trampling.
Thesagro:  Compactação do solo; Crescimento; Pastejo; Planta; Qualidade; Solo.
Thesaurus Nal:  Brazil; plant growth; Semiarid soils; Silvopastoral systems; Soil compaction.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
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Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC32630 - 1ADDAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  23/01/2007
Data da última atualização:  27/01/2021
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  PAIVA, F. F. de A.; SILVA NETO, R. M. da; PESSOA, P. F. A. de P.; LEITE, L. A. de S.
Título:  Processamento de castanha de caju.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006.
Páginas:  53 p.
Série:  (Coleção Agroindústria Familiar).
ISBN:  85-7383-358-9
Idioma:  Português
Notas:  Projeto Minibibliotecas.
Conteúdo:  Definição do produto; Etapas do processo de produção; Colheita e descastanhamento; Limpeza e seleção; Secagem; Classificação da castanha; Armazenamento da castanha; Cozimento; Decorticação; Estufagem da amêndoa; Umidificação da amêndoa; Reestufagem da amêndoa; Resfriamento; Despeliculagem; Seleção e classificação final; Fritura da amêndoa; Embalagem; Armazenamento; Equipamentos e utensílios; Planta baixa da agroindústria; Higienização do ambiente, de equipamentos e de utensílios; Boas práticas de fabricação (BPF); Instalações; Pessoal; Procedimentos; Registros e controles.
Palavras-Chave:  Agoindústria; Armazenamento da castanha; BFP; Boas práticas de Fabricação; Classificação da castanha; Colheita do caju; Cozimento da castanha; Decorticação da castanha; Descastanhamento do caju; Estufagem da amêndoa; Frutas; Limpeza do caju; Reestufagem da amêndoa; Tecnologia de alimentos; Umidificação da amêndoa.
Thesagro:  Agronegócio; Armazenamento; Caju; Castanha; Castanha de Caju; Fruta; Higiene; Indústria Agrícola; Processamento; Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220663/1/00078920.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT14547 - 1UMTLV - DDFL 043822015.04382
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